Lainaa ilman säännöllisiä tuloja

Lainaa ilman säännöllisiä tuloja

Julkaistu: 18.4.2018 Päivitetty: 7.6.2022

Ilman säännöllisiä tuloja lainan saaminen on mahdollista, mutta erityisesti isompien lainojen kanssa voi olla hankaluuksia.

Säännöllisinä tuloina pidetään yleensä ainostaan palkkatuloja, mutta esimerkiksi eläke on myös säännöllistä tuloa. Itse asiassa eläke on säännöllisempää tuloa, kuin vaikkapa palkkatulot. Eläkkeen tulee saamaan varmasti jatkossakin, mutta säännölliset tulot antavan työpaikan voi aina menettää.

Suurin tekijä lainan hakemisessa ilman palkkatuloja, tai muita säännöllisiä tuloja, on haettavan lainan määrä. Pienempiä lainoja voi useimmiten saada ilman säännöllisiä tuloja, mutta suuremmat lainat jäävät tosiaan yleensä saamatta.

Auttaisiko lainojen yhdistäminen?

Jos sinulla on jo ennestään useita lainoja hoidettavana, kannattaa aluksi pohtia kannattaisiko lainojen yhdistäminen kohdallasi. Jos mahdollista, yhdistä lainat ennen kuin olet hakemassa uutta lainaa. Tämä koskee erityisesti tilannetta, jossa olet vastikään joutunut tilanteeseen missä sinulla ei ole enää säännöllisiä tuloja.

Kun haet lainaa ilman säännöllisiä tuloja ja jos sinulla on vieläpä ennestään useita lainoja hoidettavana, voi uuden lainan saaminen olla lähes mahdotonta. Yhdistämällä lainasi voit ainakin hieman parantaa tilannettasi ja taloudenhallintasi helpottuu muutenkin merkittävästi. Kannattaa muutenkin aluksi pohtia mistä muualta olisi mahdollista säästää.

Palkkatulotkaan eivät aina ole säännöllistä tuloa

Kuvitellaan tilanne, jossa henkilö tekee paljon pätkittäisiä töitä vuokratyöyrityksen kautta. Voidaanko tällaisessa tilanteessa saatavaa palkkaa pitää säännöllisinä tuloina? Miten luotonantajat suhtautuvat tällaiseen tilanteeseen?

Toisaalta palkkatulotkaan eivät aina kerro koko totuutta hakijan taloudellisesta tilanteesta. Voihan hakija olla sijoittaja, jonka tulot tulevat pääomatuloina osakkeista ja muista sijoituksista. Toki jos nämä tulot korvaavat palkkatuloja, ei lainaa todennäköisesti tarvita, vaikka sijoituksissa piileekin aina riski osakemarkkinoiden romahduksesta.

Luotonantaja ei välttämättä vaadi säännöllisiä tuloja

Luotonantaja tarkastaa monia asioita käsitellessään hakemusta, joten hakemus voi tulla hylätyksi useasta eri syystä. Lainapäätös perustuukin aina hakemuksen kokonaisarvioon, jossa hakijan henkilökohtainen taloustilanne ja lainanhoitokyky otetaan huomioon.

Monilla luotonantajilla on ehtona esimerkiksi, että nettotulojen on oltava tietyn suuruisia hakemusta edeltävinä kuukausina. Lisäksi useat luotonantajat haluavat tietää onko sinulla hakemushetkellä työpaikkaa.

Luotonantaja haluaa tietenkin varmistua, että saa myöntämänsä lainan takaisin tulevaisuudessa ja välttyy luottotappioiden syntymiseltä. Tästä johtuen luotonantaja tekee arvion asiakkaan maksukyvystä tulevaisuudessa. Toisaalta myös asiakkaan taloudenpito menneisyydessä vaikuttaa lainan saamiseen mahdollisuuteen.

Lainaa ilman palkkatuloja voi tarvita esimerkiksi, kun elämässä tulee eteen yllättävä meno, johon omat säästöt eivät yksinkertaisesti riitä. Isompia hankintoja tehdessä lainaa tarvitaan enemmän. Tällöin luotonantaja on luonnollisesti tarkempi asiakkaan lainanmaksukyvystä.

Jos olet hakemassa pienehköä lainaa, esim. 500 euroa ja tulosi edellisiltä kuukausilta ovat yli 1000 euroa, ei lainan saamisessa pitäisi olla ongelmia. Toisaalta tällaisessa  tilanteessa lainan hakeminen on harvinaista, koska järkevällä taloudenhallinnalla edellisten kuukausien tuloista pitäisi olla säästöjä.

Tarkista ensin luotonantajan ehdot

Jos sinulla ei ole säännöllisiä tuloja, olet hakemassa lainaa ja vertailemassa eri luotonantajia keskenään, aloita tarkistamalla myöntääkö yritys ylipäätään lainaa ilman palkkatuloja tai muita säännöllisiä tuloja.

Useimmilla luotonantajilla on verkkosivullaan Usein kysytyt kysymykset, Usein kysyttyä, UKK tai FAQ -sivu, jolta tieto useimmiten löytyy.

Asuntolaina ilman palkkatuloja

Asuntolainan saaminen ilman palkkatuloja on hyvinkin vaikeaa, sillä lainan takaisinmaksussa on tärkeintä juurikin säännölliset tulot. Toisaalta jos puolisollasi on säännölliset tulot ja itse olet työttömänä, mutta koulutettu alalle, jonka työtilanne on positiivinen, voi pankki suhtautua hakemukseen myönteisesti.

Koulutus alalle, jolla työvoiman tarve on suuri nyt ja tulevaisuudessa, antaa pankille signaalin, että säännöllisten tulojen puuttuminen on vain väliaikaista ja tilanne voi muuttua jo lähitulevaisuudessa. Keskustelu pankin kanssa kannattaa joka tapauksessa ja monesti ratkaisu löytyy vaikeassakin tilanteessa.

Tutki ensin kuitenkin pankkien verkkosivustoja ja erityisesti asuntolainojen ehtoja. Niissä on monesti selvästi kerrottu onnistuuko asuntolainan saaminen ylipäänsä ilman säännöllisiä tuloja ja minkälaisia lisäehtoja tällöin voi olla.

Lainaa työttömälle tai eläkeläiselle

Ilman työpaikkaa lainan hakeminen on hyvin yleistä. Onhan taloudellinen tilanne hankalin monesti juuri työttömänä ollessa.

Monet pikavippejä, pikalainoja, joustoluottoja ja vastaavia luottoja myöntävistä yrityksistä voivat kuitenkin antaa lainaa myös työttömälle. Tällöinkin suurin tekijä on haetun lainan suuruus, sekä hakijan mahdolliset ongelmat aiempien lainojen hoidossa.

Eläkeläisen lainansaanti riippuu suuresti eläkkeen suuruudesta. Eläke rinnastetaan käytännössä ansiotuloihin ja jos ne ovat lainan määrään nähden kohtuulliset, ei lainan myöntämisessä pitäisi olla ongelmia. Tietysti tällöinkaan ei saa olla merkintöjä luottotiedoissa, eikä muitakaan käytännön esteitä lainan myöntämiselle.

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja