Säästäminen ja sijoittaminen


Säästäminen ei vaadi mitään erityistä syytä. Et tarvitse rahapulaa tai mitään muutakaan erityistä motivaatiota. Säästäminen kannattaa joka tapauksessa.

Säästämällä karsit turhia menoja, suojelet ympäristöä ja itseäsi, sekä keräät rahaa jonkin yllättävän menon tullessa eteen.

Hyvä aloitus säästämiselle on aloittaa omien menojen kirjaaminen ylös. Näin näet helposti mihin rahasi menevät ja pystyt hahmottamaan helpommin mahdollisia säästökohteita.

Pidä yksinkertaista päiväkirjaa menoistasi, niin saat todellista tietoa siitä mihin rahasi menevät.

Jos olet tietokoneiden kanssa edes auttavaa tasoa, voit tehdä vaikkapa Excel-taulukon, johon merkitset kaikki kulusi. Hyvä tapa on vaikkapa merkata kulut aina kuukausi kerrallaan, jolloin menojen kehittymistä voi helposti vertailla kuukaudesta toiseen.

Excelin käyttäminen ei tietenkään ole pakollista, vaan sama onnistuu vaikkapa ruutuvihkoon taulukoimalla. Tapahtumia ei kuitenkaan kuukaudessa ole niin runsaasti, että niiden kirjaaminen ylös osoittautuisi mahdottomaksi hallita.

Näin säästät ruokaostoksilla

Mene kauppaan aina ostoslistan kanssa. Näin et tee turhia ostoksia, etkä varsinkaan heräteostoksia, joita tulet varmasti katumaan jo kassalla. Tee ostoslistasi huolellisesti. Käy läpi ruokavarastosi ja täydennä niitä puuttuvilta osin. Hyvä tapa on tehdä viikon ruokalista jo etukäteen, jolloin pystyt tekemään ostoksesikin jopa yhdellä reissulla. Näin säästät sekä aikaa että erityisesti rahaa.

Säästäminen kannattaa aina

Vanhan sanonnan mukaanhan säästäminen kannattaa aina. Seuraavassa muutamia seikkoja, miksi säästäminen tosiaankin kannattaa. Järkevällä säästämisellä säästät kaikesta turhasta, etkä joudu luopumaan mistään tärkestä ja välttämättömästä.

Lisäksi opit arvostamaan elämäsi perusasioita, onnellinen elämä ei loppujen lopuksi vaadi kovinkaan paljoa. Voit todeta myöskin itsetuntosi kohenneen, säästämällä esimerkiksi sähkön- ja vedenkulutuksessa suojelet myös luontoa.

Parhaat säästövinkit

 • Karsi turhat menot, kuten aikakauslehdet, makeiset.
 • Kiinnitä huomiota vedenkulutukseen, varsinkin suihkussa kulutat paljon lämmintä vettä. Ota energiansäästö yhdeksi tavoitteksesi
 • Tarkista asuntosi lämpötila, sitä on turha pitää liian korkealla. Pienellä muutoksella säästät jo paljon.
 • Älä osta turhia tavaroita, vaan pelkästään oikeaan tarpeeseen tulevia.
 • Tee ruokasi itse, säästät huomattavia summia verrattuna valmisruokiin tai varsinkin ravintoloiden ruokiin.
 • Suosi ruokakauppojen omia tuotemerkkejä. Useimmiten ne ovat kalliimpia merkkejä vastaavia tuotteita.
 • Vähennä puhelinkuluja tapaamalla ystäviäsi kasvotusten tai käytä internetin palveluja.
 • Kuntosalikäynnit voi helposti korvata omatoimisella lenkkeilyllä ja hankkimalla kotiin edullisia kuntoiluvälineitä.
 • Vältä osamaksua. Osta vain tavaroita mihin sinulla on juuri nyt varaa.
 • Välttele lainoja viimeiseen asti. Varsinkin pikavipit voivat tulla lopulta todella kalliiksi.
 • Hyödynnä mahdolliset alennuskoodit ja -kupongit. Älä kuitenkaan ala etsimällä etsimään miten voisin kuponkeja hyödyntää, vaan käytä ne todelliseen tarpeeseen.

Käytä säästö järkevästi

Säästäminen ei kannata, jos ei säästettyä rahaa käytetä järkevästi. Vai onko järkeä säästää jostakin turhasta ja hankkia säästetyillä rahoilla tilalle lisää turhaa tavaraa? Pohdi jo ennen säästämisen aloittamista mihin aiot säästetyt rahat käyttää. Toki niitä ei ole pakko käyttää, vaan voit tallettaa ne pankkiin pahan päivän varalle.

Säästäminen vaatii suunnittelua

Säästäminen on pitkä projekti, eikä se onnistu mikäli ei ole kunnollista säästämissuunnitelmaa. Suunnitelman voi vaikka kirjoittaa paperille muistiin, jolloin sen muistaa ja sitä on ennen kaikkea helpompi noudattaa. Voit kirjoittaa paperille myös säästötavoitteesi, mikä toimii hyvänä motivaatiotekijänä.

Ei arvioita.


Ei kommentteja