Säästäminen ja sijoittaminen

Säästäminen ja sijoittaminen

Julkaistu: 26.9.2017 Päivitetty: 7.6.2022

Säästäminen ja sijoittaminen eivät vaadi mitään erityistä syytä. Et tarvitse rahapulaa tai mitään muutakaan erityistä motivaatiota. Säästäminen ja sijoittaminen kannattavat joka tapauksessa.

Pohdi jo ennen säästämisen ja sijoittamisen aloittamista mihin ja miten aiot rahat tulevaisuudessa käyttää. Toki säästöjä ei ole pakko käyttää mihinkään yhteen asiaan, vaan voit tallettaa ne pankkiin tai sijoittaa vaikkapa rahastoihin. Yksi parhaista säännöllisen säästämisen tavoista on sijoittaa rahastoihin ja kasvattaa säästöjä korkoa korolle ilmiön avulla.


Säästämällä karsit turhia menoja, suojelet ympäristöä ja itseäsi, sekä keräät rahaa jonkin yllättävän menon tullessa eteen.

Hyvä aloitus säästämiselle on aloittaa omien menojen kirjaaminen ylös. Näin näet helposti mihin rahasi menevät ja pystyt hahmottamaan helpommin mahdollisia säästökohteita.

Pidä yksinkertaista päiväkirjaa menoistasi, niin saat todellista tietoa siitä mihin rahasi menevät.

Jos olet tietokoneiden kanssa edes auttavaa tasoa, voit tehdä vaikkapa Excel-taulukon, johon merkitset kaikki kulusi. Hyvä tapa on vaikkapa merkata kulut aina kuukausi kerrallaan, jolloin menojen kehittymistä voi helposti vertailla kuukaudesta toiseen.

Excelin käyttäminen ei tietenkään ole pakollista, vaan sama onnistuu vaikkapa ruutuvihkoon taulukoimalla. Tapahtumia ei kuitenkaan kuukaudessa ole niin runsaasti, että niiden kirjaaminen ylös osoittautuisi mahdottomaksi hallita.

Näin säästät ruokaostoksilla

Mene kauppaan aina ostoslistan kanssa. Näin et tee turhia ostoksia, etkä varsinkaan heräteostoksia, joita tulet varmasti katumaan jo kassalla. Tee ostoslistasi huolellisesti. Käy läpi ruokavarastosi ja täydennä niitä puuttuvilta osin. Hyvä tapa on tehdä viikon ruokalista jo etukäteen, jolloin pystyt tekemään ostoksesikin jopa yhdellä reissulla. Näin säästät sekä aikaa että erityisesti rahaa.

Säästäminen kannattaa aina

Vanhan sanonnan mukaanhan säästäminen kannattaa aina. Seuraavassa muutamia seikkoja, miksi säästäminen tosiaankin kannattaa. Järkevällä säästämisellä säästät kaikesta turhasta, etkä joudu luopumaan mistään tärkestä ja välttämättömästä.

Lisäksi opit arvostamaan elämäsi perusasioita, onnellinen elämä ei loppujen lopuksi vaadi kovinkaan paljoa. Voit todeta myöskin itsetuntosi kohenneen, säästämällä esimerkiksi sähkön- ja vedenkulutuksessa suojelet myös luontoa.

Parhaat säästövinkit

Säästäminen vaatii suunnittelua

Säästäminen on pitkä projekti, eikä se onnistu mikäli ei ole kunnollista säästämissuunnitelmaa. Suunnitelman voi vaikka kirjoittaa paperille muistiin, jolloin sen muistaa ja sitä on ennen kaikkea helpompi noudattaa. Voit kirjoittaa paperille myös säästötavoitteesi, mikä toimii hyvänä motivaatiotekijänä.

Säästäminen ei kannata, jos ei säästettyä rahaa käytetä järkevästi. Vai onko järkeä säästää jostakin turhasta ja hankkia säästetyillä rahoilla tilalle lisää turhaa tavaraa?

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja