Polttoaineen kulutus laskuri

Erityisesti pidempiä automatkoja suunniteltaessa kannattaa laskea matkaan kuluvan polttoaineen hinta bensalaskurilla (tai diesel-laskurilla). Lue samalla vinkkimme taloudelliseen ajamiseen ja säästä polttoainetta.


Huomioita laskurista

Matka ollessa pääasiassa maantieajoa on kulutus merkittävästi pienempi, kuin paljon kaupunkiajoa sisältävällä matkalla. Ota tämä huomioon arvioidessasi auton keskikulutusta.

Jos et tiedä tarkalleen autosi keskimääräistä polttoaineen kulutusta, voit käyttää näitä arvoja:

  • Pieni henkilöauto: 5 litraa / 100 km
  • Keskikokoinen henkilöauto: 6 litraa / 100 km
  • Suuri henkilöauto: 7 litraa / 100 km

Esimerkki laskukaavasta

Oletetaan, että polttoaineen hinta on 1,40 euroa litralta. Tarkoitus on ajaa 6 litraa sadalla kilometrillä kuluttavaa autoa sadan kilometrin matka.

Näillä tiedoilla voidaan laskea, kuinka paljon matka tulee maksamaan. Polttoaineen hinta lasketaan kertomalla matka sadoissa kilometreissä kulutuksella, joka kerrotaan vielä polttoaineen hinnalla. Koska kulutus ilmoitetaan yleisesti litroissa sadalla kilometrillä, on laskukaavassa muistettava muuntaa kulutus kilometrikohtaiseksi jakamalle se sadalla.

Polttoaineen kulutus 100 kilometrin matkalla on 6 litraa, joka kerrotaan 1,4:llä eli hinnaksi muodostuu 8,40 euroa.

100 × (6/100) × 1,4 = 8,4.

100 × 0,06 × 1,4 = 8,4.

Näin ajat taloudellisesti

Lue Krediitin vinkit taloudelliseen ajamiseen ja säästä polttoainetta.

Taloudellinen ajaminen →

Oman auton kulutuksen laskeminen

Valmistajan ilmoittama keskikulutus on usein ilmoitettu alakanttiin. Joidenkin mielestä myöskään auton ajotietokoneen ilmoittama keskikulutus ei kerro totuutta.

Jos haluat tarkemman arvion autosi kulutuksesta, voit laskea sen helposti. Kun seuraavan kerran käyt tankilla:

  1. Nollaa auton matkamittari, kun olet tankkaamassa.
  2. Tankkaa.
  3. Laita muistiin, kuinka paljon polttoainetta autoosi tankkasit.
  4. Kun seuraavan kerran menet tankille, ota jälleen ylös tankkaamasi polttoainemäärä, sekä matkamittarin lukema. Nollaa matkamittari.

Kun olet muutamia kertoja ottanut muistiin tankatun polttoaineen ja sillä ajetun matkan, voit laskea keskikuluksen helposti. Mitä useamman kerran tankkaat ja lasket kulutuksen, sen tarkemman arvion saat autosi kulutuksesta.

Polttoaineen hinnan muodostominen

Suomessa suuri osa bensan ja dieselin hinnata on veroa. Lisäksi dieseliä käyttävä joutuu lisäksi maksamaan vuosittaisen käyttövoimaveron eli niin sanotun dieselveron.

4,7 (3 arviota)

Ei kommentteja