Polttoaineen kulutus laskuri

Polttoaineen kulutus laskuri

Julkaistu: 21.9.2017 Päivitetty: 7.6.2022

Erityisesti pidempiä automatkoja suunniteltaessa kannattaa laskea matkaan kuluvan polttoaineen hinta bensalaskurilla (tai diesel-laskurilla). Lue samalla vinkkimme taloudelliseen ajamiseen ja säästä polttoainetta.


Huomioita bensalaskurista

Matkan ollessa pääasiassa maantieajoa on kulutus merkittävästi pienempi, kuin paljon kaupunkiajoa sisältävällä matkalla. Ota tämä huomioon arvioidessasi auton keskikulutusta.

Jos et tiedä tarkalleen autosi keskimääräistä polttoaineen kulutusta, voit käyttää näitä arvoja:

Esimerkki laskukaavasta

Oletetaan, että polttoaineen hinta on 1,40 euroa litralta. Tarkoitus on ajaa 6 litraa sadalla kilometrillä kuluttavaa autoa sadan kilometrin matka.

Näillä tiedoilla voidaan laskea, kuinka paljon matka tulee maksamaan. Polttoaineen hinta lasketaan kertomalla matka sadoissa kilometreissä kulutuksella, joka kerrotaan vielä polttoaineen hinnalla. Koska kulutus ilmoitetaan yleisesti litroissa sadalla kilometrillä, on laskukaavassa muistettava muuntaa kulutus kilometrikohtaiseksi jakamalle se sadalla.

Polttoaineen kulutus 100 kilometrin matkalla on 6 litraa, joka kerrotaan 1,4:llä eli hinnaksi muodostuu 8,40 euroa.

100 × (6/100) × 1,4 = 8,4.

100 × 0,06 × 1,4 = 8,4.

Näin ajat taloudellisesti

Lue Krediitin vinkit taloudelliseen ajamiseen ja säästä polttoainetta.

Taloudellinen ajaminen →

Oman auton kulutuksen laskeminen

Valmistajan ilmoittama keskikulutus on usein ilmoitettu alakanttiin. Joidenkin mielestä myöskään auton ajotietokoneen ilmoittama keskikulutus ei kerro todellista kulutusta.

Jos haluat tarkemman arvion autosi kulutuksesta, voit laskea sen helposti. Kun seuraavan kerran käyt tankilla:

  1. Nollaa auton matkamittari, kun olet tankkaamassa.
  2. Tankkaa.
  3. Laita muistiin, kuinka paljon polttoainetta autoosi tankkasit.
  4. Kun seuraavan kerran menet tankille, ota jälleen ylös tankkaamasi polttoainemäärä, sekä matkamittarin lukema. Nollaa matkamittari.

Kun olet muutamia kertoja ottanut muistiin tankatun polttoaineen ja sillä ajetun matkan, voit laskea keskikulutuksen helposti. Mitä useamman kerran tankkaat ja lasket kulutuksen, sen tarkemman arvion saat autosi kulutuksesta.

Polttoaineen hinnan muodostuminen

Suomessa suuri osa bensan ja dieselin hinnasta on veroa. Lisäksi dieseliä käyttävä joutuu maksamaan vuosittaisen käyttövoimaveron, eli niin sanotun dieselveron.

Diesel-auton kannattavuus kannattaakin laskea tarkkaan, ennen kuin päättää hankkiiko bensaa vai dieseliä käyttävän auton.

Kirjoita kommenteissa kokemuksesi bensalaskurin antamista tuloksista. Toimiko laskuri kuten odotit vai olisiko siinä mielestäsi jotain parannettavaa?

3.7 (7 arviota)
Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

2 kommenttia

nana
nana

6.6.2022

Polttoaineen maksimihintaa voisi nostaa, kesälle / syksyllä voi maksaa jo 3e /litra

Krediitti.com
Krediitti.com

7.6.2022

Hei nana,

Totta! Hintaa nostettiin jo aiemmin, mutta ikävä kyllä siihen on jälleen tarvetta. Kiitos kommentista ja palautteesta!