Affiliate- eli kumppanuusmarkkinointi

Affiliate-markkinointi tarkoittaa sitä, että jokin taho (julkaisija) myy jonkin toisen yrityksen palveluita tai tuotteita. Kun tämä taho saa aikaan myynniin, maksaa yritys hänelle pienen palkkion eli komission. Palkkion suuruus riippuu myynnin arvosta, sekä myös kumppaneiden välille tehdystä sopimuksesta. Affiliate-markkinointi tunnettaan siis myös nimellä kumppanuusmarkkinointi, mikä kuvaakin hyvin termin sisältöä.

Julkaisija on tavallisimmin verkkosivua ylläpitävä taho, joka sijoittaa sivustolle edustamansa myyjän mainoksia. Kun sivustolla vieraileva asiakas klikkaa mainosta ja päätyy lopulta ostamaan kyseisen tuotteen, saa julkaisija ostoksesta jonkun tietyn summan (komission). On myös mahdollista, että julkaisija saa jo klikkauksesta pienen summan rahaa.

Affiliate-verkostoja Suomessa

Suomessa toimivia affiliate-verkostoja on jo kymmeniä. Harva niistä kuitenkaan on alunperin kotimainen, vaan ne ovat isompien yhtiöiden Suomessa toimivia tytäryhtiöitä tai vastaavia. Yksi suosituimmista kumppanuusverkostoista on Tradedoubler, jolla on jo pitkä historia kotimaan markkinoilla. Toinen suosittelemamme verkosto, Tradetracker on uudempi tulokas markkinoilla, mutta se on saavuttanut lyhyessä ajassa jo suurta suosiota. Eikä vähiten siitä syystä, että sen edustamia yrityksiä on jo lukuisia ja niitä tulee jatkuvasti lisää.

Kumppanuusmarkkointia hyödyntävät muun muassa monet kotimaiset hintavertailusivustot, kuten Hintaseuranta ja Vertaa.fi. Vertailuun pääsee mukaan yritys, joka maksaa sivuston ylläpitäjälle tietyn korvauksen esimerkiksi jokaisesta yrityksen sivustolle johtavasta klikkauksesta.

Lähes kaikilla kumppanuusverkostoilla on tietyt maksurajat, millä tarkoitaan jotakin tiettyä summaa (esim. 50 €), joka pitää ansaita, ennen kuin kumppani voi ottaa rahansa ulos palvelusta. Rajan voi monesti myös itse valita, jos haluaa kerryttää vaikkapa isomman summan ennen ulosmaksua.

Näin kumppanuusmarkkinointi toimii

 

Kumppanin tavoitteena on siis saada sivustolle saapuva vierailija ostamaan myyjän tarjoamia tuotteita tai palveluita. Voidaan ajatella, että kumppanuusmarkkinoinnista hyötyy jokainen osapuoli. Asiakas löytää tarvitsemansa tuotteen, kumppani saa ostoksesta korvauksen ja myyjä saa tuotteitaan kaupaksi.

Varjopuolina kumppanuusmarkkinoinnissa on muun muassa kumppaneiden harjoittama roskapostitus ja ainoastaan affiliatemarkkinointia varten perustetut verkkosivustot. Tällaisten sivustojen todellinen hyöty vierailijoille on minimaalinen, sillä niiden ainoa tavoite on tuottaa omistajalleen rahaa affiliate-ohjelmien avulla. Onneksi esimerkiksi Google on alkanut hakutuloksissaan yhä enenevissä määrin suosimaan sivustoja, jotka tarjoavat todellista hyötyä vierailijoilleen.

Affiliate-verkostot käyttävät myynnin seuraamisessa niin sanottua evästettä. Sen avulla on mahdollista seurata, minkä kumppanin linkin kautta lopullinen myynti tapahtuu. Evästeet ovat monesti kuukauden tai esimerkiksi 45 päivän ajan voimassa, mikä tarkoittaa siis sitä, että jos myynti tapahtuu tuon ajan sisällä, saa kumppani myynnistä komission.

Kumppanuusmarkkinoinnilla voi tienata suuriakin summia. Kumppani tarvitsee vain runsaasti kävijöitä sivustolleen ja myyjiä, joiden tuotteet/palvelut kiinnostavat sivuston vierailijoita. Myös myyjän on syytä kiinnittaa huomiota kauppansa toimivuuteen, mistä hyötyvät kaikki osapuolet. Jos tuotetta myydään vaikkapa perinteisessä verkkokaupassa, tulee kiinnittää huomiota sen konversioon. Konversiolla tarkoitetaan tässä tapauksessa prosenttiosuutta sivulle saapuvista vierailijoita, jotka päätyvät lopulta ostamaan tuotteen. Affiliatemarkkinointi on parhaimmillaan yksi tuottoisimmista tavoista ansaita rahaa netissä.

Ei arvioita.


Ei kommentteja