Hyvät kotisivut

Hyvät kotisivut

Julkaistu: 27.9.2017 Päivitetty: 7.6.2022

Hyvät kotisivut edistävät yrityksen toimintaa ennalta määriteltyjen tavoitteiden mukaisesti. Kotisivut toimivat yrityksen toiminnan kehittämisessä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kasvattaa yrityksen tunnettuutta.

Tunnettuuden lisäämisen ohella tavoitteena voi olla vaikkapa verkkokaupan perustaminen yrityksen tuotteiden tai palveluiden myyntiin.

Kärjistäen voisi todeta, että hyvät kotisivut ovat melkeinpä pakollinen markkinointiväline jokaiselle yritykselle. Huomattava osa potentiaalisista asiakkaista käyttää internetiä apunaan etsiessään tietoa tuotteista tai palveluista, joita on hankkimassa. Jos yrityksen kotisivut tarjoavat apua tuotteiden ja palveluiden hankkimiseen, ollaan jo pitkällä.

Millään yrityksellä ei ole varaa menettää potentiaalisia asiakkaita pysyttelemällä näkymättömissä yhdessä nykyajan tärkeimmistä markkinointikanavista.

Millaiset on hyvät kotisivut?

Hyvät kotisivut voidaan määritellä monellakin tapaa, mutta ennen kaikkea ne tukevat yrityksen toimintaa. Seuraavassa on listattuna viisi erilaista tekijää, jotka hyvät kotisivut sisältävät tai ottavat huomioon:

1. Löydettävyys

Ensinnäkin hyvät kotisivut ovat löydettävissä. Hienoistakaan kotisivuista ei ole mitään hyötyä, jos niille ei päädy kävijöitä eri lähteistä.

Kotisivujen suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota sivuston hakukoneoptimointiin. Myös sisällöntuotannossa on otettava hakukoneet ja potentiaalisten asiakkaiden käyttämät hakusanat huomioon. On kuitenkin muistettava, että sisältö tuotetaan ihmisille, ei hakukoneille.

2. Laadukas ulkoasu

Ensimmäinen asia, minkä kotisivuille saapuva vieras huomaa, on sivuston graafinen ulkoasu. Laadukkaasti toteutettua graafista ulkoasua on miellyttävä käyttää ja kaikki graafiset elementit ovat selkeitä ja loogisia.

Tärkeimmät asiat nostetaan ulkoasussa sopivasti esille – ei kuitenkaan silmiinpistävästi. Turha graafinen kikkailu onkin unohdettava ja keskityttävä siihen, että graafiset elementit tukevat kotisivujen tavoitteita.

Värivalinnoissa on syytä käyttää harkintaa ja jos yrityksellä on jo olemassa tietty värimaailma, on todennäköisesti järkevää käyttää sitä myös yrityksen kotisivuilla. Yleisesti ottaen yksinkertaisempi ulkoasu on parempi.

3. Käytettävyys

Hyvät kotisivut ovat helppokäyttöiset, eikä vierailijan tarvitse käyttää hetkeäkään miettiessään miten jokin sivun toiminto toimii. On olemassa tiettyjä kirjoittamattomia sääntöjä esimerkiksi navigaation ja hakutoiminnon suhteen, joita on hyvä noudattaa.

Hyvät kotisivut noudattavat lisäksi web-standardeja, joiden tärkeimpänä tarkoituksena on pitää internet saavutettavana kaikille. Kotisivuja tulee esimerkiksi pystyä käyttämään muillakin, kuin uusimmilla selainversioilla. Suunnittelussa on lisäksi otettava huomioon erityisryhmät, kuten näkövammaiset.

4. Laadukas sisältö

Sekä teksti että kuvat tulevat olla laadukkaita ja tukea kyseisen sivuston tavoitteita ja imagoa, jota yrityksestä halutaan viestiä. Molempien tuottamiseen voidaan käyttäjää ammattimaista sisällöntuottajaa.

Vähintäänkin kannattaa vältellä kirjoitusvirheitä ja geneeristen kuvien käyttöä, jotka todennäköisesti antavat potentiaaliselle asiakkaalle negatiivisen kuvan yrityksestä. Huonokin aito kuva yritykseen liittyen on yleensä parempi, kuin sadoilla muilla nettisivuilla nähty kuva kuvapankista.

5. Ajantasaisuus

Kotisivuilla annettava tieto liittyen yritykseen, sekä sen tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin on oltava ajan tasalla. Mahdolliset muutokset edellä mainituissa on päivitettävä kotisivuille pikimmiten.

Muita tärkeitä ominaisuuksia

  1. Navigaation tulee olla looginen ja helppokäyttöinen.
  2. Pääotsikot ja väliotsikot erottuvat selvästi muusta tekstistä. Sisällön on muutenkin oltava helposti jäsenneltävissä.
  3. Linkkien tulee erottua leipätekstistä ensisilmäyksellä ja linkkitekstin kuvata selkeästi linkin kohdetta.
  4. Jos kotisivuilla on suuri määrä sivuja, on käyttäjälle tarjottava hakutoiminto. Hyvä haku helpottaa tiedon löytämistä huomattavasti.
  5. Yhteystiedot on hyvä olla saatavilla jokaisella sivulla. Lisäksi voi erikseen olla vielä tarkemmat yhteystiedot karttoineen ja mahdollisine yhteydenottolomakkeineen.

Mistä hyvät kotisivut?

Kotisivuja myyviä yrityksiä on paljon. Tästä johtuen kannattaa pohtia tarkkaan mistä kotisivut hankkii. Lukemalla kokemuksia ja vertailemalla hintoja pääsee alkuun.

Hinta on toki tärkeä tekijä, mutta vielä tärkeämpää on laatu. Katso siis yrityksen aiempia toteutuksia ja vertaile hintoja.

Kannattaa myös perehtyä tarkasti, mitä yrityksen tarjoamaan kotisivu-pakettiin sisältyy. Kotisivujen suunnittelun lisäksi on hankittava domain-osoite eli verkko-osoite, hosting-palvelu ja ainakin sähköpostipalvelu. Varmista siis ennen lopullista valintaa, että ainakin nämä sisältyvät palveluun. Toki edullisemmaksi tulee, jos osaat itse hankkia esimerkiksi domain-osoitteen ja hosting-palvelun.

Varmista myös, että saat todellakin juuri yrityksen tarpeisiin suunnitellut kotisivut. Monet toimijat myyvät valmiita pohjia, joihin pahimmillaan vaihdetaan vain yrityksen logo ja lisätään sisältö. Tällaisen palvelun arvo on minimaalinen ja tällöin hinnankin pitäisi olla hyvin edullinen.

Kotisivujen suunnittelussa on trendejä, jotka yleistyvät tiettynä aikana. Näiden mukaan ei kuitenkaan kannata kotisivuja suunnitella. Tärkeintä on keskittyä siihen, että kotisivut sopivat tarkoitukseensa ja kestävät aikaa.


Minkälaiset ovat sinun mielestäsi hyvät kotisivut? Mitkä piirteet ärsyttävät ja mitä pidät hyvinä ominaisuuksina? Kirjoita kommentti!

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja