Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi

Julkaistu: 25.9.2017 Päivitetty: 7.6.2022

Hakukoneoptimointi auttaa yrityksen verkkosivustoja löytymään halutuilla hakusanoilla hakukoneiden tulossivuilta. Se liittyy olennaisesti onnistuneeseen internet-markkinointiin ja pyrkii varmistamaan, että potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksen palvelut ja tuotteet.

Hyvin tehty hakukoneoptimointi (englanniksi Search Engine Optimization eli SEO) antaa myös pienyritykselle mahdollisuuden kilpailla isompiaan vastaan internetissä.

Mitä on hakukoneoptimointi käytännössä?

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi. Se aloitetaan tekemällä kattava hakusanatutkimus, jotta tiedetään mitä hakusanoja mahdollinen asiakas käyttää hakiessaan yrityksen palveluita ja tuotteita.

Hakukoneoptimointi onnistuu myös omatoimisesti, mutta varmimmat tulokset saat kun luotat johonkin alan osaajaan. Kannattaa kuitenkin olla erityisen huolellinen yritystä valittaessa, sillä myös tällä alalla liikkuu yllättävän paljon niitä, joiden perimmäinen tarkoitus on rahastaa asiakasta, eikä tarjota parasta mahdollista palvelua.

Tutustu siis hakukoneoptimointia tarjoavan yrityksen referensseihin ennen lopullista valintaa. Kannattaa myös lukea mahdollisia muiden asiakkaiden kokemuksia yrityksestä.

Ammattitaitoinen kotisivujen suunnittelija ottaa hakukoneoptimoinnin huomioon jo sivujen suunnittelussa.

Miten hakusanoilla päästään tulossivun kärkeen?

Sivun sijoitukseen hakukoneiden tulossivuilla vaikuttavat muun muassa sivun latautumisnopeus, sivulle osoittavien linkkien määrä, sivuston suosio ja tunnettuus.

Ehdoton edelletys verkkosivuston tavoitteiden saavuttamisessa on ammattitaidolla tehty hakukoneoptimointi.

Jos tavoittenasi on vaikkapa ansaita rahaa netistä, on hakukoneoptimointi yksi ehdoton edellytys tavoitteidesi saavuttamisessa.

Sanastoa

Meta-tagit kuntoon

Jokaisella yksittäisellä verkkosivulla tulisi olla oma otsikkonsa. HTML-kielessä se määritellään title-tagilla HTML-koodin head-osiossa. Toinen hakukoneoptimoinnin kannalta oleellinen meta-tagi on description-tagi, joka on lyhyt kuvaus sivun sisällöstä. Sivun HTML-koodissa meta-tagit näyttävät esimerkiksi tältä:

<head>
	<meta name="description" content="Lyhyt, alle 140-merkkiä pitkä kuvaus sivun sisällöstä." />
	<title>Otsikko, joka kertoo sivun sisällön</title>
</head>

Miksi kärkisijoituksia kannattaa tavoitella?

Vastaus on hyvinkin yksinkertainen: kärkitulokset keräävät valtaosan tulossivujen klikkauksista. Kolmen ensimmäisen sijan tavoittelu on erittäin arvokasta, kun taas toiselle kymmenelle menevät sijoitukset jäävät lähes täysin ilman klikkauksia.

Ensimmäisen sivun tulokset keräävät yli 95% klikkauksista, joten kärkitulosten tavoitteleminen todellakin kannattaa. Seuraavassa taulukossa klikkausprosentit perustuen erääseen tutkimukseen.

Sijoitus tulossivulla Klikkausprosentti
1. 45 %
2. 16 %
3. 10 %
4. 5,5 %
5. 5 %
6. 4 %
7. 2,5 %
8. 3 %
9. 2 %
10. 2,5 %

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja