Oman verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen voi olla yksi yrityksen toimintaa ratkaisevasti kehittävistä tekijöistä. Verkkokaupan avulla voidaan poistaa maantieteelliset esteet tuotteiden myynnistä – myynti onnistuu vaikka toiselle puolelle maapalloa.

Aiemmin verkkokaupan perustaminen onnistui vain kaikkein teknisimmiltä osaajilta, mutta toisin on nykyään. Tekniset rajoitukset verkkokaupan perustamiseen alkavat olla historiaa, sillä todella helppokäyttöisiä ja käyttäjäystävällisiä verkkokaupparatkaisuja saatavilla useita.

Saatavilla on niin yksinkertaisia, lähes valmiina myytäviä verkkokauppoja, kuin täysin yrityksen tarpeisiin räätälöitynä saatavia ratkaisuja. Verkkokaupan perustaminen on nykyään mahdollista jokaiselle. Edullisia ja helppokäyttöisiä verkkokaupparatkaisuja on saatavilla lukuisia.

Avoimeen lähdekoodiin (open source) perustuvalla ratkaisulla voidaan perustaa verkkokauppa ilmaiseksi. Se vaatii kuitenkin teknistä osaamista, jota ei välttämättä kaikilta löydy. Tällaisessa tapauksessa voidaan kuitenkin käyttää jotakin kolmatta osapuolta verkkokaupan asentamisessa ja perustamisessa.

Verkkokaupparatkaisun hinnoittelu voi olla kertaluontoinen lisenssimaksu, kuukausimaksu tai myyntihintaan perustuva prosenttikorvaus. Kannattaa pohtia minkälainen hinnoitteluratkaisu sopii parhaiten yrityksen tarpeisiin.

Ennen oman verkkokaupan hankintaa ja perustamista tulee pohtia tarkasti mitä tulevalta verkkokaupparatkaisulta vaaditaan. Tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa myytävien tuotteiden kokonaismäärä, verkkokaupan lisäominaisuudet, kuten tuotteiden arvostelumahdollisuus, sekä esimerkiksi minkälaisia maksu- ja toimitusvaihtoehtoja halutaan tarjota.

Alle on listattu muutamia tekijöitä, jotka kannattaa ottaa huomioon oman verkkokaupan perustamisessa.

Verkkokaupan ominaisuudet

Oikean ratkaisun löytäminen verkkokauppa perustettaessa voi olla vaikeaa, joten tehtävä kannattaa aloittaa pohtimalla tarkasti omat tarpeet ja ominaisuudet joita ratkaisulta vaaditaan. Verkkokaupan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin:

Tekninen tuki

Tarjoaako verkkokaupan toimittaja teknistä tukea ja apua ongelmatilanteissa? Mahdollisten ongelmatilanteiden sattuessa, paras apu on varmasti verkkokaupan suunnitellut taho. Jos verkkokaupan ohessa toimii aktiivinen yhteisö esimerkiksi keskustelualueineen, voi siitäkin olla suuri hyöty ongelmatilanteissa.

Käytettävyys

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on se, että kuinka helppo asiakkaan on käyttää verkkokauppaa. Tuotteiden etsiminen, vertailu, lisääminen ostoskoriin ja ostaminen tulee olla mahdollisimman vaivatonta ja helppoa asiakkaan kannalta.

Skaalautuvuus

Jos yrityksen ja verkkokaupan toimintaa laajenee, onnistuuko sen ylläpito edelleen samalla verkkokaupparatkaisulla vai joudutaanko hankkimaan uusi verkkokaupparatkaisu. Mitä jos halutaan lisätä esimerkiksi maksumahdollisuuksia, onnistuuko se vaivattomasti?

Lisäominaisuudet

Onko verkkokaupassa mahdollisuus esimerkiksi alennuskuponkeihin ja voiko asiakas arvostella ostamansa tuotteen. Myös mahdollisimman kattavasta tilastoinnista on suuri apu verkkokaupan jatkuvassa kehittämisessä. Tarvitseeko verkkokauppa useampaa eri kieltä vai pärjätäänkö vain yhdellä? Onko verkkokauppa hakukoneystävällinen, jolloin tuotteista kiinnostuneita asiakkaita saavutetaan myös hakukoneiden kautta?

Turvallisuus

Onko verkkokauppa turvallinen ylläpitää ja käyttää? Salatut yhteydet sisällönhallinnassa ja käyttäjien tilinhallinnassa ovat perusvaatimus. Kannattaa lukea käyttäjien kokemuksia kyseisestä ratkaisusta. Onko jotain tiettyjä ongelmia epäilyttävän usein?

Sisällönhallinta

Sisällönhallinnalla tarkoitetaan esimerkiksi tuotteiden lisäämistä, tietojen muokkaamista ja poistamista. Sisällönhallinnan tulee olla mahdollisimman vaivatonta ylläpitäjälle.

Verkkokaupan perustaminen käytännössä

Jos päädyt valmiin verkkokaupparatkaisun hankintaan, ota selvää vaihtoehdoista ja varmista että juuri se ratkaisu on sopiva oman verkkokaupan perustaksi. Räätälöityä ratkaisua hankkiessa joudut miettimään vielä tarkemmin yrityksesi tarpeet, sillä kaikki vaihtoehdot ovat avoinna.

Mieti myös verkkokauppasi tulevaisuutta. Mitä jos laajennat tuotevalikoimaa tulevaisuudessa, venyykö kyseinen verkkokauppa nykyisellään vai onko silloin mahdollisesti edessä kokonaan uuden verkkokaupan hankkiminen, mikä ei tietenkään ole järkevää.

Onko sinulla kokemuksia verkkokaupan perustamisesta? Kommentoi!

Ei arvioita.


Ei kommentteja