Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen

Julkaistu: 28.9.2017 Päivitetty: 7.6.2022

Verkkokaupan perustaminen voi olla yritykselle yksi myyntiä ratkaisevasti lisäävistä tekijöistä. Verkkokaupan avulla voidaan myös poistaa maantieteelliset esteet tuotteiden myynnistä – myynti onnistuu vaikka toiselle puolelle maapalloa.

Aiemmin oman verkkokaupan perustaminen onnistui vain kaikkein teknisimmiltä osaajilta, mutta toisin on nykyään. Tekniset rajoitukset verkkokaupan perustamiseen alkavat olla historiaa. Vaivattomasti perustettavia ja käyttäjäystävällisiä verkkokauppa-alustoja on saatavilla useita – jopa ilmaiseksi.

Ennen verkkokaupan perustamista on valittava mitä verkkokauppa-alustaa käytetään. Vaihtoehtoja on käytännössä kolme:

  1. Verkkokauppa-alusta palveluna
  2. Ilmainen verkkokauppaohjelmisto
  3. Maksullinen verkkokauppaohjelmisto

Verkkokauppa-alustan käyttäminen palveluna on yleisesti ottaen helpointa, sillä palvelun tarjoaja huolehtii alustan huollosta ja päivityksistä.

Verkkokauppaohjelmisto sen sijaan on itse asennettava palvelimelle ja sen ylläpidosta on huolehdittava itse. Vaihtoehtona on käyttää apuna digitoimistoa tai vastaavaa.

Verkkokauppa-alusta palveluna

Palveluna myytävän verkkokauppa-alustan hinnoittelu on yleensä toteutettu kuukausimaksuna tai myyntiin perustuvana prosenttikorvauksena. Kannattaa pohtia minkälainen hinnoitteluratkaisu sopii parhaiten oman yrityksen tarpeisiin.

Verkkokauppa-alustaa palveluna tarjoavat muun muassa seuraavat:

Pienyritykselle hyvä vaihtoehto on MyCashflow. Se on eri arvioiden mukaan yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista Suomessa. MyCashflow on myös kohtalaisen hyvin tuettu kotimaisten digitoimistojen joukossa, joten apua kaupan kehittämiseen on hyvin saatavilla.

Maksullinen vai ilmainen verkkokauppaohjelmisto?

Avoimeen lähdekoodiin (open source) perustuvalla alustalla onnistuu verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi. Se vaatii kuitenkin teknistä osaamista, jota ei välttämättä kaikilta löydy. Tällaisessa tapauksessa voidaan kuitenkin käyttää jotakin kolmatta osapuolta verkkokauppa-alustan asentamisessa ja perustamisessa.

Turvallisinta on valita alusta, joka on suosituimpien joukossa. Suosituimmat verkkokauppa-alustat ovat luonnollisesti parhaiten tuettuja ja niihin löytyy parhaiten lisäosia.

Verkkokaupan voi perustaa ilmaiseksi muun muassa seuraavilla alustoilla:

WooCommerce on erittäin suosittu verkkokauppaohjelmista. Se toimii siis WordPressin lisäosana, mikä takaa sen, että apua kaupan kehittämiseen on runsaasti tarjolla myös Suomessa.

Valinta tehdään tarpeiden mukaan

Oikean alustan löytäminen verkkokauppaa perustettaessa voi olla vaikeaa. Ennen verkkokaupan perustamista ja hankintaa kannattaakin pohtia tarkasti mitä verkkokauppa-alustalta vaaditaan. Tärkeitä tekijöitä valinnassa ovat muun muassa:

  1. Myytävien tuotteiden kokonaismäärä.
  2. Verkkokaupan lisäominaisuudet, kuten mahdollisuus tuotteiden vertailuun ja arvosteluun.
  3. Tuetut maksutavat ja toimitusvaihtoehdot.
  4. Hinta.
  5. Tuki.
  6. Muokattavuus.

Yksi vaatimus voisi olla kotimaisuus, sillä kotimaisiakin verkkokauppoja on saatavilla. Luonnollisesti kannattaa myös lukea muiden kokemuksia ja vertailuja eri verkkokauppa-alustoista.

Hinta ei saisi olla määräävä tekijä valinnassa. Verkkokaupan olisi tuotettava niin hyvin, että verkkokauppa-alustan kustannus on vain pieni tekijä.

Vinkkejä verkkokauppa-alustan valintaan

Tutustumisjakso

Tutustu verkkokauppa-alustaan huolellisesti ennen lopullista valintaa. Useat verkkokauppaa palveluna tarjoavat ilmaisen tutustumisjakson ennen lopullista ostopäätöstä.

Jos tarkoituksena on käyttää palveluna myytävää verkkokaupparatkaisua, kannattaakin ehdottomasti tutustua palveluun ilmaisella tutustumisjaksolla. Esimerkiksi MyCashflow tarjoaa 30 päivän ilmaista tutustumisjaksoa.

Ilmaisia avoimen koodin verkkokauppaohjelmistoja, kuten WooCommercea, voi vertailla rajattomasti esimerkiksi omalle koneelle asennetun palvelimen avulla.

Tekninen tuki

Tarjoaako verkkokaupan toimittaja teknistä tukea ja apua ongelmatilanteissa? Mahdollisten ongelmatilanteiden sattuessa, paras apu on varmasti verkkokaupan suunnitellut taho. Jos verkkokaupan ohessa toimii aktiivinen yhteisö esimerkiksi keskustelualueineen, voi siitäkin olla suuri hyöty ongelmatilanteissa.

Käytettävyys

Yksi tärkeimmistä tekijöistä on se, että kuinka helppo asiakkaan on käyttää verkkokauppaa. Tuotteiden etsiminen, vertailu, lisääminen ostoskoriin ja ostaminen tulee olla mahdollisimman vaivatonta ja helppoa asiakkaan kannalta.

Teemoilla verkkokaupan ulkoasua voidaan muokata halutuksi. Tutustu saatavilla oleviin teemoihin ennen alustan valintaa ja pohdi löytyisikö niistä jokin sopiva omalle verkkokaupallesi.

Skaalautuvuus

Jos yrityksen ja verkkokaupan toimintaa laajenee, onnistuuko sen ylläpito edelleen samalla verkkokaupparatkaisulla vai joudutaanko hankkimaan uusi verkkokaupparatkaisu. Mitä jos halutaan lisätä esimerkiksi maksumahdollisuuksia, onnistuuko se vaivattomasti?

Lisäominaisuudet

Onko verkkokaupassa mahdollisuus esimerkiksi alennuskoodeihin ja voiko asiakas arvostella ostamansa tuotteen. Myös mahdollisimman kattavasta tilastoinnista on suuri apu verkkokaupan jatkuvassa kehittämisessä.

Tarvitseeko verkkokauppa useampaa eri kieltä vai pärjätäänkö vain yhdellä? Onko hakukoneoptimointi huomioitu verkkokauppa-alustassa? Sen avulla tuotteista ja palveluista kiinnostuneita asiakkaita saavutetaan hakukoneiden kautta?

Turvallisuus

Onko verkkokauppa turvallinen ylläpitää ja käyttää? Salatut yhteydet sisällönhallinnassa ja käyttäjien tilinhallinnassa ovat perusvaatimus. Kannattaa lukea vertailuja ja käyttäjien kokemuksia kyseisestä ratkaisusta. Onko jotain tiettyjä ongelmia epäilyttävän usein?

Sisällönhallinta

Sisällönhallinnalla tarkoitetaan esimerkiksi tuotteiden lisäämistä, tietojen muokkaamista ja poistamista. Sisällönhallinnan tulee olla mahdollisimman vaivatonta ylläpitäjälle.

Maksutavat

Mitä maksutapoja alusta tukee? Voiko maksutapoja lisätä esimerkiksi lisäosan avulla? Alustan olisi hyvä tukea ainakin kaikista yleisimpiä maksutapoja Suomessa.

Tee huolellinen vertailu ennen valintaa

Jos päädyt palveluna myytävän verkkokauppa-alustan hankintaan, varmista että juuri se ratkaisu on sopiva oman verkkokauppasi perustaksi. Räätälöityä ratkaisua hankkiessa joudut miettimään vielä tarkemmin yrityksesi tarpeet, sillä kaikki vaihtoehdot ovat avoinna.

Mieti myös verkkokauppasi tulevaisuutta. Mitä jos esimerkiksi laajennat tuotevalikoimaa tulevaisuudessa? Skaalautuuko kyseinen verkkokauppa-alusta uusiin vaatimuksiin? Vai onko mahdollisesti edessä kokonaan uuden alustan hankinta, mikä ei tietenkään ole järkevää.

Verkkokauppa-alustan valinnassa ei kannata kiirehtiä. Lopullinen valinta tehdään vasta huolellisen vertailun jälkeen.

Verkkokaupan perustaminen ilmaiseksi

Verkkokaupan voi perustaa ilmaiseksi, ainakin jos ajatellaan pelkän alustan hankintaan. Kustannuksia tulee kuitenkin muistakin verkkokauppaan liittyvistä hankinnoista. Suurin kustannus on yleensä tuotteiden hankinta varastoon.

Monet palvelut tarjoavat ilmaista verkkokauppaa, mutta tällöin joitain ominaisuuksia on karsittu tai rajoitettu. Esimerkiksi MyCashflow tarjoaa ilmaista MyCashflow Free versioita, jossa tuotteiden lukumäärä on rajoitettu kymmeneen.

Mistä tuotteet?

Jos yrityksen perustaminenkin on vielä suunnitteluvaiheessa, tulee pohtia mitä tuotteita verkkokaupassa tullaan myymään ja mistä tuotteet hankitaan.

Tuotteet itse valmistavalle yritykselle vastaus on helppo: yritys myy tietysti omia tuotteitaan. Muiden tuotteita myydessä on useita vaihtoehtoja, mistä myytävät tuotteet hankitaan.

Tukku on perinteinen väylä hankkia myytävät tuotteet. Toinen vaihtoehto on hankkia tuotteet suoraan tehtaalta. Näissä tapauksissa verkkokaupalla on oltava varasto ja tuotteet on itse toimitettava asiakkaille.

Yksi vaihtoehto on perustaa verkkokauppa perustuen niin sanottuun dropshipping-menetelmään. Dropshippingistä eli suoratoimituksesta voit lukea lisää seuraavassa osiossa.

Tuotevalikoimaa kannattaa tarkkailla jatkuvasti. Mitkä tuotteet myyvät hyvin ja mitkä huonosti? Miten huonosti myyviä tuotteita saataisiin paremmin myydyksi? Pitääkö tuotevalikoimaan tehdä muutoksia? Mistä tuotteita saisi hankittua edullisemmin?

Yleisesti ottaen ei kannata pyrkiä tarjoamaan kaikille kaikkea, vaan mieluummin erikoistua johonkin tuotealueeseen. Näin maineen kasvaessa asiakkaat tietävät mistä tuotteet kannattaa hankkia ja mikä verkkokauppa on niihin erikoistunut.

Toki aina olisi hyvä, jos kauppiaalla itsellään on kokemusta ja tietoa myymistään tuotteista. Tästä on suuri apu markkinoinnissa ja esimerkiksi tuotekuvauksia kirjoittaessa.

Mitä on dropshipping eli suoratoimitus?

Dropshipping (suoratoimitus) vapauttaa verkkokaupan ylläpitäjän kokonaan tuotteiden hankinnasta, toimittamisesta ja palauttamisesta. Dropshipping-palvelu hoitaa tuotteiden varastoinnin ja logistiikan. Verkkokaupan tehtäväksi jää verkkokaupan ylläpito, asiakkaiden hankkiminen ja tuotteiden myynti. Verkkokaupan ylläpitäjä ei siis missään vaiheessa ole tekemisessä fyysisen tuotteen kanssa.

Parhaat dropshipping-palvelut antavat mahdollisuuden kustomoida esimerkiksi pakkauksen ja lähetteen verkkokaupan logoille. Tällöin asiakas ei käytännössä edes huomaa, että tuote tulee kolmannelta osapuolelta.

Dropshipping eli suoratoimitus onkin hyvä tapa kokeilla verkkokaupan toimivuutta ja potentiaalia. Koska tuotevarastoa ei tarvitse itse ylläpitää, on verkkokaupan perustamisen kustannukset merkittävästi pienemmät.

Dropshipping voi kuulostaa oikotieltä menestyvään verkkokauppaan, mitä se ei kuitenkaan ole. Verkkokaupan markkinointiin, optimointiin ja ylläpitoon on kiinnitettävä yhtä lailla huomiota myös suoratoimitusta käytettäessä. Suoratoimitus tarjoaa kuitenkin yhden vaihtoehdon tuotteiden logistiikan hoitamiseen.

Kannattaa kuitenkin olla erittäin huolellinen kumppania valitessa ja lukea muiden käyttäjien kokemuksia, sillä dropshipping-palveluita löytyy todellakin laidasta laitaan. Tunnetuista toimijoista esimerkiksi Shopify ja AliExpress tarjoavat dropshipping-palvelua.

Mitä muuta verkkokaupan perustamiseen vaaditaan?

Verkkokauppa-alustan lisäksi verkkokaupan perustamiseen tarvitaan verkko-osoite eli domain. Jos käytössä ei ole verkkokauppa-alusta palveluna, tarvitaan myös hosting eli web-hotelli verkkosivustolle. Hosting tarjoaa palvelimen, jonne verkkokauppaohjelmisto asennetaan.

Valmista verkkokauppa-alustaa käytettäessä oma domain ei ole aina pakollinen. Tällöin se voi olla palvelusta riippuen esimerkiksi muotoa kangaskauppa.alusta.fi. Oma domain kannattaa kuitenkin rekisteröidä, sillä sen markkinointi on helpompaa. Lisäksi yksinkertaisempi domain on helpommin muistettavissa ja lisää yrityksen uskottavuutta.

Myös yritys olisi hyvä olla perustettuna – verkkokaupan perustaminen ilman yritystä ei käytännössä ole järkevää. Toki pitää olla myös tiedossa mistä myytävät tuotteet tulevat.

Kun verkkokauppa on perustettu, tulee aloittaa sen markkinointi. Yksi tehokkaimmista keinoista markkinoida verkkokauppaa on tulospohjainen kumppanuusmarkkinointi.

Markkinointia kannattaa tehdä myös muissa kanavissa. Esimerkiksi sosiaalinen media voi olla pienelläkin panostuksella erittäin tehokas markkinointikanava.

Verkkokaupan hakukoneoptimointi on asia mihin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä hyvin tehtynä se voi lisätä kaupan myyntiä merkittävästi.


Onko sinulla kokemuksia verkkokaupan perustamisesta? Kommentoi!

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja