Taloudellinen ajaminen

Taloudellinen ajaminen

Julkaistu: 25.4.2018 Päivitetty: 7.6.2022

Taloudellinen ajaminen säästää polttoainetta, autoa, luontoa ja tietysti rahaa. Kannattaa siis opetella taloudellisen ajamisen perusteet.

Taloudellinen ajo auttaa säästämään polttoaineen kulutuksessa arvioiden mukaan reilusti yli kymmenen prosenttia. Lähtötasosta riippuen voidaan päästä jopa reilusti suurempiin säästöihin.

Polttoaineen kulutus laskuri

Krediitin polttoaineen kulutus laskurin avulla voit laskea kuinka paljon polttoainetta kuluu tietylle matkalle ja kuinka paljon polttoaine tulee maksamaan.

Polttoaineen kulutus laskuri →

Jos ajotapaasi kuuluvat tarpeettoman voimakkaat kiihdytykset, jarrutukset ja liian suuri ajonopeus, voit hyötyä merkittävästi opettelemalla taloudellisen ajamisen perusteet. Muun muassa ennakoiva ajotapa, riittävä turvaväli ja järkevä vaihteiden käyttö auttavat säästämään polttoaineen kulutuksessa. Lue 10 vinkkiämme nyt ja ota taloudellinen ajaminen tavaksi.

10 vinkkiä taloudelliseen ajotapaan

1. Pidä ajonopeus tasaisena

Ajonopeuden pitäminen tasaisena on yksi helpoimmista tavoista vähentää polttoaineen kulutusta. Käytä siis vakionopeudensäädintä, jos autossasi sellainen on.

Pidä lisäksi turvaväli edelläsi ajavaan sopivana. Ajaessasi liian lähellä edellä ajavaa joudut mahdollisesti tekemään tarpeettomia jarrutuksia. Jarrutuksen jälkeen joudut aina kiihdyttämään uudelleen. Tämä kuluttaa polttoainetta huomattavasti enemmän kuin tasainen ajonopeus.

2. Vältä ruuhkia

Vältä ruuhka-aikaan ajamista, jos mitenkään mahdollista. Ruuhkissa ajaminen on pysähtelevää ja joudut jarruttamaan sekä kiihdyttämään jatkuvasti. Vältä mahdollisuuksien mukaan reittejä, joilla on usein ruuhkia, runsaasti risteyksiä sekä liikennevaloja.

3. Poista ylimääräiset tavarat autosta

Painavat tarpeettomat tavarat lisäävät auton kokonaispainoa täysin turhaan. Kevyempi auto kuluttaa luonnollisesti vähemmän, kun auton liikuttamiseen tarvitaan vähemmän energiaa.

4. Pidä ikkunat  ja kattoluukku suljettuna

Auki olevat ikkunat ja kattoluukku lisäävät ilmanvastusta merkittävästi.

5. Poista suksiboksi, jos et käytä sitä usein

Samoin kuin auki olevat ikkunat ja kattoluukku, myös auton katolla oleva suksiboksi lisää ilmanvastusta. Jos et siis käytä suksiboksia usein, kannattaa se ehdottomasti ottaa pois. Poista samalla myös kattotelineet, jos ne ovat autossasi irrotettavissa.

5. Kiihdytä ja jarruta hallitusti

Tee kiihdytykset hallitusti välttäen kaasun liiallista käyttämistä. Älä missään nimessä kiihdytä voimakkaasti seuraaviin liikennevaloihin, jos huomaat että joudut joka tapauksessa pysähtymään hetken kuluttua. Älä myöskään jarruta voimakkaasti, vaan ennakoi ja käytä moottorijarrutusta.

6. Pidä rengaspaineet vähintään suositetulla tasolla

Rengaspaineet vaikuttavat kitkaan, joka taas vaikuttaa auton eteenpäin vievän energian tarpeeseen. Pidä siis rengaspaineet autovalmistajan suosittelemalla tasolla tai mielummin hieman niiden yli. Suositellut rengaspaineet löydät autosi etuoven kynnyksestä tai auton manuaalista.

Hankkiessasi uusia renkaita autoosi, voit kiinnittää huomiota renkaiden eroihin polttoaineen kulutuksen kannalta. Standardien mukainen renkaiden energiamerkintä kertoo renkaan vaikutuksen polttoaineen kulutukseen ainakin suuntaa antavasti.

7. Käytä vaihteita järkevästi

Vaihda ajoissa isommalle vaihteelle, jolloin moottorin kierrosluku ei tarpeettomasti nouse liian suureksi lisäten kulutusta merkittävästi.

Ajaessasi automaattivaihteistolla, kannattaa tutustua vaihteiston mahdollisiin asetuksiin. Monesti voit valita esimerkiksi Eko-asetuksen, joka pyrkii käyttämään vaihteistoa pientä kulutusta tavoitellen.

8. Esilämmitä auto talvella

Kylmällä moottorilla polttoaineen kulutus on erityisen suurta. Käytä siis moottorinlämmitintä ennen lähtöäsi. Moottoria on hyvä alkaa lämmittämään jo lämpöasteiden alkaessa painua lähelle pakkasta.

Käytä myös sisätilanlämmitintä. Tällöin sinun ei tarvitse huudattaa lämpöpuhallusta, joka kuluttaa sähköä ja näin myös polttoainetta. Vältä muutenkin huurteisella ja jäisellä autolla liikkeelle lähtemistä oman ja muiden liikkujien turvallisuuden tähden.

Poista myös lumet auton päältä huolellisesti. Erityisesti auton katolle jätetty lumipatja lisää auton painoa ja ilmanvastusta.

9. Älä käytä ilmastointia tarpeettomasti

Auton ilmastointi lisää todistetusti polttoaineen kulutusta. Jos auton mittaristossa näkyy reaaliaikainen polttoaineen kulutus, voit laittaa ilmastoinnin päälle ja todeta, että se nostaa välittömästi kulutusta.

10. Huollata autosi säännöllisesti

Tämän pitäisi olla itsestäänselvää, mutta kannattaa pitää mielessä. Noudata autosi huolto-ohjelmaa, niin autosi pysyy kaikin puolin kunnossa. Muun muassa erilaiset pienemmätkin vuodot voivat pahimmillaan lisätä polttoaineen kulutusta.

Onko sinulla vinkkejä taloudelliseen ajamiseen ja polttoaineen kulutuksen vähentämiseen? Kerro kommenteissa vinkkisi!

Ei arvioita.

Avatar: Krediitti.com
Kirjoittanut: Krediitti.com

Krediitti.comin ylläpito hallitsee talousasioiden lisäksi myös erilaisten työkalujen kehittämisen. Näitä ovat muun muassa sivustomme erilaiset laskurit. Kokemusta löytyy myös yritystoiminnasta ja markkinoinnista. Lähetä palautetta ylläpidolle palautelomakkeemme kautta tai suoraan sähköpostilla. Linkit löydät sivun alalaidasta.

Ei kommentteja