Käytämme evästeitä parantaaksemme sivujemme toimintaa ja käyttäjäystävällisyyttä. Jatkamalla sivujen selailua muuttamatta asetuksiasi, sallit evästeiden käytön. Lue lisää Sulje

Valuutta

Valuutta tarkoittaa jonkin valtion tai alueen omaa rahaa ja rahayksikköä. Valuutalla käydään kauppaa esimerkiksi palveluista ja tuotteista. Vaihtokurssi on valuuttojen välinen kurssi, jolla kuvataan valuuttojen arvoa suhteessa toisiin valuuttoihin.

Valuutan parhaiten tunnetut muodot ovat luonnollisesti kolikot ja setelit. Valuuttojen keskinäistä vaihdettavuutta ja vaihtosuhdetta säätelee valuuttajärjestelmä.

Valuutan hallinnasta ja päätkösenteosta vastaa jokaisen valtion keskuspankki tai valtiovarainministeri. Poikkeuksena on EMU:n (Euroopan talous- ja rahaliitto) jäsenmaat, joiden yhteistä valuuttaa euroa hallinoin Euroopan keskuspankki.

Valuuttojen nimet

Valuuttojen nimet voivat monesti olla samoja useillakin mailla. Esimerkiksi Yhdysvalloilla on dollari, samoin kuin Kanadallakin. Valuutta ei kuitenkaan ole nimestä huolimatta sama, vaan molemmilla valtioilla täysin oma. Mahdollista on myös se, että jokin maa käyttää toisen valtion valuuttaa virallisena valuuttanaan. Näin on esimerkiksi Panamassa, jonka virallisena valuuttana toimii Yhdysvaltain dollari.

Suomen valuutta on nykyisin euro, jonka käyttöönotto tapahtui vuonna 2002. Tilivaluuttana euro otettiin Suomessa käyttöön jo 1999. Ennen euroa Suomen valuuttana toimi markka.

Valuuttakoodit

Jokaisella virallisella valuutalla on oma koodinsa. Esimerkiksi eurolla se on EUR ja Yhdysvaltain dollarilla USD. Suomen entisen valuutan, markan, valuuttakoodi oli FIM.

Maa Valuutta Valuuttakoodi
Latvia lati LVL
Kiina yuan CNY
Ruotsi kruunu SEK

Valuuttojen koodit löytyvät esimerkiksi Euroopan unionin viralliselta verkkosivustolta.

Valuuttakurssit

Ajantasaiset valuuttakurssit kätevässä taulukossa. Voit järjestää valuutat esimerkiksi valuutan vahvuuden mukaan. Kurssit päivitetään joka pankkipäivä.

Valuuttakurssit

Valuuttalaskuri

Valuuttamuuntimen eli valuuttalaskurin avulla voit muuntaa haluamasi summan valuutasta toiseen. Saatavilla on yleisimmät valuutat. Valuuttakurssi päivitetään päivittäin Euroopan keskuspankin tilastojen mukaan.

Valuuttalaskuri