Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi takaa sen, että verkkosivustot löytyvät halutuilla hakusanoilla hakukoneiden tulossivuilta. Se liittyy olennaisesti onnistuneeseen internet-markkinointiin ja varmistaa, että potentiaaliset asiakkaat tietävät yrityksen palveluista ja tuotteita.

Hakukoneoptimointi on jatkuva prosessi, joka aloitetaan aina tekemällä kattava hakusanatutkimus, jotta sivustolle saapuva vierailija löytää haluamansa sisällön.

Hakukoneoptimointi onnistuu myös omatoimisesti, mutta varmimmat tulokset saat kun luotat johonkin alan osaajaan. Kannattaa kuitenkin olla erityisen huolellinen yritystä valittaessa, sillä myös tällä alalla liikkuu yllättävän paljon niitä, joiden perimmäinen tarkoitus on rahastaa asiakasta, eikä tarjota parasta mahdollista palvelua.

Sivun sijoitukseen hakukoneiden tulossivuilla vaikuttavat muun muassa sivun latautumisnopeus, linkkien määrä, sivuston suosio ja tunnettuus.

Ehdoton edelletys verkkosivuston tavoitteiden saavuttamisessa on ammattitaidolla tehty hakukoneoptimointi.

Jos tavoittenasi on vaikkapa ansaita rahaa netistä, on hakukoneoptimointi yksi ehdoton edellytys tavoitteidesi saavuttamisessa.

Sanastoa

  • Hakukoneoptimointi – tekniikoita, joilla pyritään saamaan sivu mahdollisimman korkealle hakukoneen tulossivulla.
  • Hakusana – sana, jota käyttäjä käyttää hakiessaan hakukoneella. Yksi tai usempia sanoja.
  • Tulossivu – hakukoneen antama tulossivu, kun haetaan jollakin hakusanalla.
  • Title-tagi – Kyseisen sivun otsikko.
  • Description-tagi – Lyhyt kuvat sivun sisällöstä.

Meta-tagit kuntoon

Jokaisella yksittäisellä verkkosivulla tulisi olla oma otsikkonsa. HTML-kielessä se määritellään title-tagilla HTML-koodin head-osiossa. Toinen hakukoneoptimoinnin kannalta oleellinen meta-tagi on description-tagi, joka on lyhyt kuvaus sivun sisällöstä. Sivun HTML-koodissa meta-tagit näyttävät esimerkiksi tältä:

<head>
	<meta name="description" content="Lyhyt, alle 140-merkkiä pitkä kuvaus sivun sisällöstä." />
	<title>Otsikko, joka kertoo sivun sisällön</title>
</head>

Miksi kärkisijoituksia kannattaa tavoitella?

Vastaus on hyvinkin yksinkertainen: kärkitulokset keräävät valtaosan tulossivujen klikkauksista. Kolmen ensimmäisen sijan tavoittelu on erittäin arvokasta, kun taas toiselle kymmenelle menevät sijoitukset jäävät lähes täysin ilman klikkauksia. Ensimmäisen sivun tulokset keräävät yli 95% klikkauksista, joten kärkitulosten tavoitteleminen todellakin kannattaa. Seuraavassa taulukossa klikkausprosentit perustuen erääseen tutkimukseen.

Sijoitus tulossivulla Klikkausprosentti
1. 45 %
2. 16 %
3. 10 %
4. 5,5 %
5. 5 %
6. 4 %
7. 2,5 %
8. 3 %
9. 2 %
10. 2,5 %

Ei kommentteja


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.